Aller au contenu

Microplastiques dans groenten en fruit

Microplastics bevinden zich in de lucht en het water et dringt hierdoor en via ieren die het per ongeluk eten, ons voedselsysteem binnen. Uit een étude van onderzoeker Margherite Ferrante blijkt helaas dat microplastics ook in ons groenten en fruit (appels en wortelen het meest) zitten. Wat de effecten zijn van plastics in ons lichaam, est nog niet bekend.

De Universiteit leiden heeft ontdekt dat microplastics de wortels van sla-en tarweplanten binnendringen, waarna ze in de eetbare, bovengrondse gewasdelen terechtkomen. "De afgelopen decennia waren wetenschappers van mening dat plasticdeeltjes te groot zijn om door onbeschadigd plantaardig weefsel heen te dringen. Maar dit nieuwe onderzoek stelt dit idee ter discussionie." Wortelgewassen zoals wortelen, radijsjes, rapen en bladgroenten zoals sla blijken het kwetsbaarst te zijn voor vervuiling met microplastics.

Hoe komen deze plastic deeltjes terecht in ons voedselsystemeem ?

In de telt worden plastic folies gebruikt, deze belanden in de landbouwgrond en breken langzaam af. In de loop van tientallen jaren komen hierdoor kleine deeltjes in het milieu terecht. 

Qu'est-ce que zijn micro- et nanoplastiques?

Plastic in het milieu valt langzaam uit elkaar tot kleine stukjes. Microplastique : 0.5 - 5 mm. Nanoplastics zijn dus nóg kleiner, 1000 keer zo klein als een algencel, en daardoor vaak zelfs onder een microscoop niet zichtbaar.

Qu'est-ce que les microplastiques voor onze gezondheid ?

Op dit moment est er weinig bekend over wat microplastics rencontré onze gezondheid doet wanneer dit ons lichaam binnenkomt, Wel weten wedat we dat we dagelijks op verschillende manieren worden blootgesteld aan plastic én aan de Chemicaliën die hieraan worden toegevoegd De Plastic Health Coalition doet hier onderzoek naar. 

 

Wat kunnen we hieraan doen ?

Er est weinig bekend over het effect van plastic op het menselijke lichaam. De Plastic Health Coalition doet hier onderzoek naar. Wil je wat bijdragen aan deze onderzoeken ?                                                                                                                                                                                                                                                                                      ? Dan kun je dit hier soutenir

Magasine maintenant