Aller au contenu

Le plastique n'est pas fantastique - Interview

Le problème du plastique est le moindrement humide. Anne Marieke, Francis en Saskia (oprichters en uitvinders van The Great Bubble Barrier) besloten er daarom wat aan te doen. Er is al een initiatief dat een deel van de oceaan schoonmaakt (Le nettoyage de l'océan par Boyan Slat) maar het probleme moet nóg dichter bij de kern worden aangepakt. Hoe zorgen we er naemlijk voor dat plastic de oceaan helemaal niet bereikt? Straw by Straw ging in gesprek met de oprichters van La grande barrière à bulles

Qu'est-ce que la Grande Barrière à Bulles ? The Great Bubble Barrier pakt het problem van plastic vervuiling in oceanen dicht bij de bron aan, hier, in onze grachten, kanalen en rivieren. Afval kán worden opgevangen voordat het de oceanen bereikt. Huidige oplossingen die afval tegenhouden in rivieren hinderen helaas daarbij ook vaak scheepvaart en vissen in de rivier. Onder een biertje zagen Anne Marieke, Francis en Saskia bubbels in het glas naar boven drijven, tegelijk bespraken ze oplossingen die afval in de rivieren tegenhoudt en zo kwamen ze op het idee:

Bulles + afval tegenhouden = een barrière van luchtbellen !

 

Bijzonder aan jullie system is dat het niet alleen de grote stukken plastic tegenhoudt, maar juist ook de kleinere plastics. Hoe werkt het? Twee diagonale bellenschermen houden afval tegen dat via de stromingen normaliter doorstroomt naar de zee. Doordat de bubbels een blokkade vormen wordt het afval aan zowel de oppervlakte als in het midden van het water, gedreven naar de oever. (Meer uitleg vind je ici tout ce qui est possible en matière de stratégies de maintenance intelligentes pour l'industrie des boissons).  Dit bellenscherm est overigens visvriendelijk. Il est zo gebouwd dat vissen er langs kunnen zwemmen.

Jullie zijn een crowdfunding gestart, wat gaan jullie doen rencontré het geld? Nous hebben 100.000 euros nodig binnen 3 maanden. Als dit bedrag est bereikt, kunnen we een BubbleBarrier permanent neerleggen. Niet alleen als proefopstelling, maar 10 jaar lang kunnen we dan plastic in de rivieren opvangen, voordat het de oceaan bereikt. Daarnaast kunnen nous continuons onderzoek doen, zoals kijken wat voor afval er waar binnenkomt.

Qu'est-ce que Hebben Jullie Nodig ? Nous kunnen goed hulp gebruiken van gemeentes, waterschappen en ieder ander die graag een barriere willen hebben om zo een plaats schoon te houden. Ook willen we kijken hoe we verschillende personen kunnen betrekken, want een schoner milieu begint bij bewustwording.

Wat zouden we kunnen doen om het gebruik van plastic te reduceren ? Mensen maar ook bedrijven moeten geïnformeerd worden. Nous moeten actief oplossingen aanbieden én aantrekkelijk maken. Dit est niet alleen de taak van consumernten maar juist ook vanproducenten. Oplossingen doen ertoe.

Qu'est-ce que jullie zelf al? « Ik neem al 2 jaar een glazen cup mee voor het geval ik ergens koffie wil bestellen. Consumenten kunnen plastic tassen ook weigeren, gelukkig gebeurt dit al! (Na de invoering van betaling op plastic tasjes is het aantal tassen gereduceerd rencontré 70%). En als je koffie koopt, est het zeker aan te raden om je eigen cup of fles mee te nemen. Overal laten ze het toe, mensen kijken er weleens vreemd van op, omdat het niet vaak voorkomt dat iemand zijn of haar eigen fles meeneemt. Maar ga je naar de Starbucks of de Coffee Company, dan krijg je zelfs korting! Verder is het goed om te kijken naar je kleding, want ook in veel kleding zit plastic. Zelf probeer ik geen kleding meer te kopen waar plastic in zit, maar een Guppy friend zou ook kunnen helpen.

Oui nous pouvons! « Per minuut wordt het équivalent van één volle vrachtwagen in zee gestort. Dat komt neer op 1440 vrachtwagens per etmaal en 8 MILJARD kilo per jaar. (Fondation de la soupe en plastique). Met deze huidige crowdfunding hoopt The Great Bubble Barrier 100.000 euro op te halen. Als dit lukt, hebben we in Nederland de eerste complete Bubbel Barrier ter wereld en voorkomen we open een efficiënte manier dat nog meer plastic de oceaan bereikt. Steun dit initiatief nu en ontvang een pakje Straw by Straw rietjes! Cliquez ici.

Magasine maintenant